“Be greedy when others are fearful”

Gepubliceerd op 6 maart 2020
“Be greedy when others are fearful”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteert dat 81% van het aantal besmettingen met het coronavirus als 'mild' kan worden bestempeld. De meeste besmettingen leiden dus niet tot extreme klachten.

Uit de Chinese statistieken zouden we voorzichtig de conclusie kunnen trekken dat het ergste in China achter de rug lijkt. Let wel, de situatie in China loopt bijna 2 maanden “voor” op die in Europa en de VS.
De onderstaande grafiek laat zien dat de groei van het aantal besmettingen steeds verder afneemt.
Opvallend is dat het aantal patiënten dat het ziekenhuis verlaat in China groter is dan het aantal nieuwe slachtoffers. Ook in het dagelijks leven worden activiteiten door lokale ondernemingen weer opgestart. Zo hebben de filialen van Apple en Starbucks de deuren weer geopend. Mogelijk dat beurzen zich de komende weken kunnen optrekken aan deze ontwikkeling, indien ook de groei van het aantal nieuwe besmettingen in Europa en de VS afvlakt. (bron: Bloomberg, National Health Commission of the PRC)

Corona  cases

Rentes verder gedaald
In de afgelopen dagen is de rente verder gedaald. Hierdoor zal het argument dat er geen alternatief is om in te beleggen, ongetwijfeld weer van stal worden gehaald. Een voorwaarde is wel dat de markten weer enigszins in rustiger vaarwater terecht komen.

Kortom, de vraag is niet of er een oplossing komt maar wanneer. Deze onzekerheid dompelt de beurzen diep in het rood. Op basis van de verschillende virusuitbraken sinds 1980 kan de lange termijn belegger de huidige correctie echter beter zien als een koopmoment dan als het begin van een nieuwe recessie. Of zoals Warren Buffet zegt “be greedy when others are fearful”.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen