Specialists in frontier and emerging markets

Chinese beleggers afwachtend

Gepubliceerd op 18 november 2016
Chinese beleggers afwachtend

Het was een relatief rustige week in Hong Kong (HK). De HSCEI index bewoog binnen een bandbreedte van slechts 1,5%. Dit zien we niet vaak. Beleggers weten even geen richting te kiezen. De meest recente macro data tonen aan dat de Chinese economie weer aantrekt. Dat is uiteraard positief, maar ook de inflatie trekt aan. Zo blijkt dat de inflatie in oktober is opgelopen tot 2,1%. Elk voordeel heeft zijn nadeel, want de kans dat er nog een renteverlaging volgt dit jaar is klein. Althans, zo beredeneren beleggers momenteel.

Nu de devaluatie van de yuan aanhoudt, is er toenemende belangstelling onder Chinezen voor HK-aandelen omdat deze in HK-dollars noteren. Maar nu de rentes stijgen in de VS, gaan beleggers er vanuit dat de Fed de rente zal verhogen in december. Het feit dat de HK-dollar gekoppeld is aan de US-dollar betekent dat de rentes ook in Hong Kong omhoog gaan. Met de torenhoge vastgoedprijzen in HK, heerst de vraag in welke mate dit impact geeft.

Ten slotte gaat het nog steeds super met de Chinese detailhandel. Zo blijkt uit cijfers dat de Chinese detailhandelsverkopen over de maand oktober met 10% zijn toegenomen. Ook met Singles Day ging de Chinese consument weer los. Uit protest tegen de maatschappelijke druk om een partner te vinden, trakteren singles zichzelf op een cadeautje. Wat ooit klein is begonnen, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste online shopping dag ter wereld. In 2015 boekte Alibaba in slechts één dag een recordomzet van $14,3 miljard. Dat was 60% meer dan in 2014 en ruim 14 keer de hoogst behaalde omzet op de beruchte winkeldag: Cyber Monday.