China update: economie weer in de plus

Gepubliceerd op 24 november 2020
China update: economie weer in de plus

Een groot deel van de wereld zucht onder een tweede corona-golf, maar in het land waar het virus ontstond lijkt alles weer normaal. De Chinese economie draait weer als vanouds en er wordt massaal gefeest

In Wuhan, de stad waar het virus is uitgebroken, zijn de nachtclubs van de stad alweer maanden open. Op internet circuleren video’s van enthousiaste, tegen elkaar geplakte feestgangers. Geen mondkapjes en geen afstand. Wel moet iedere stapper vooraf zijn of haar persoonlijke QR-code laten scannen met de laatste informatie over hun gezondheid.

Ook wordt er weer volop gereisd; zo werd in de zomer bijna het volledige vluchtschema van binnenlandse vliegverkeer weer uitgevoerd. Dus geen geannuleerde, maar juist hele drukke vluchten, want de Chinese toeristensector profiteert enorm van alle reizigers die in eigen land plezier en ontspanning zoeken.
Hoe krijgen de Chinezen het virus wél onder controle? Met name door het heel snel ontwikkelen van systemen om verdachte gevallen te kunnen testen, tracken en tracen. Daarvoor zijn deels bestaande apps met persoonlijke data ingezet. In samenwerking met de private sector heeft de overheid alles ontwikkeld, geperfectioneerd en direct in de praktijk gebracht.

Dat China heel ver gaat in de bestrijding, blijkt uit vele voorbeelden. In de stad Qingdao werden in oktober 12 mensen corona-positief getest, waarna de overheid in 5 dagen tijd de ruim 9 miljoen inwoners ging testen. Het land neemt geen enkel risico en test zelfs voedsel. Van kreeft uit India, biefstuk uit Brazilië en Duits varkensvlees: er worden sporen gevonden van het coronavirus op allerlei geïmporteerde diepgevroren voedingsproducten. Als enige land ter wereld test China voedsel terwijl gezondheidsexperts uit diverse landen het erover eens zijn dat de kans op besmetting via voedsel beperkt is. Kortom, China heeft corona onder controle en blijft zeer alert.

Bovenstaand beleid heeft mede tot gevolg dat de Chinese economie weer op volle toeren draait. De industriële productie is al 6,2% toegenomen ten opzichte van vorig jaar en de consumentenuitgaven zijn 4,3% gestegen. De verwachting is dat eind dit jaar het BBP van China zelfs 1,9% is gegroeid, terwijl de economie van Europa (-8,3%) en de VS (-4,3%) is gekrompen.

Tenslotte heeft China vorige week zijn handtekening gezet onder de vorming van de grootste handelszone in de wereld. Behalve China nemen aan het nieuwe vrijhandelsakkoord ook Japan, Australië en 12 andere landen in deze regio deel. Doel is 90% van alle importtarieven te slechten. China wordt hierdoor minder afhankelijk van de VS en Europa. Volgens berekeningen zal hierdoor de economie van China nog eens 0,50% per jaar extra groeien.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen