Chinese macrodata in het vizier

Gepubliceerd op 14 april 2020
Chinese macrodata in het vizier

Vandaag werd bekend dat de Chinese export in maart minder sterk gedaald is dan verwacht, ondanks de negatieve effecten van het coronavirus. Ook de import bleef beter overeind dan analisten hadden voorzien.

De export daalde in maart met 6,6 procent en de import met 0,9 procent, terwijl op een krimp van 13,9 procent voor de uitvoer en 9,8 procent voor de invoer werd gerekend.
De data suggereren dat wereldwijde logistieke ketens beter in staat zijn de corona-schok te absorberen dan voorheen werd gedacht en dat de Chinese economie weer langzaam op gang komt.
Een punt is echter dat veel orders vanuit de westerse wereld pas sinds half maart geannuleerd werden, toen de pandemie daar uitbrak. Het cijfer over april zal hier meer inzicht in geven.

Aanstaande vrijdag 17 april om 04:00 s ’nachts Nederlandse tijd publiceert China de groei of krimp van de economie over het 1e kwartaal. Daarnaast krijgen beleggers inzicht in de detailhandelsverkopen, de industriële productie en de werkgelegenheidscijfers over de maand maart. De vraag is hoeveel de Chinese economie gekrompen is. Echter nu het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt is de aandacht van beleggers grotendeels verschoven van zogenaamde ‘lagging-indicators’ naar activiteits-indicatoren die weergeven of de economische activiteit herstelt, bijvoorbeeld het nationale stroomverbruik. Daarnaast wordt extreem ingezoomd op het verloop van het aantal corona-besmettingen en de mate waarin de overheid het virus onder controle heeft. Beleggers kijken vooruit en zeker in deze tijd in beperkte mate achteruit.

De verwachting is dat het BBP cijfer van a.s. vrijdag een krimp laat zien van ongeveer 9 procent, de eerste krimp sinds het jaar 1976. Een dramatisch cijfer, maar naar verwachting inmiddels ingeprijsd in de aandelenkoersen. Echter hoe slechter het cijfer, hoe kleiner de kans is dat Peking het beloofde "V-vormige" herstel kan waar maken. Dit alles zal ook samen hangen met de mate waarin de rest van de wereld in staat is het virus onder controle te krijgen.

In China is het beleid de komende maanden erop gericht om het risico van stijgende werkloosheid te beperken evenals tijdelijke schokken, veroorzaakt door een nieuwe uitbraak van het virus.
De verwachting is een ondersteunend overheidsbeleid en een sterk economisch herstel in het tweede kwartaal, waarbij beleidsmakers monetaire expansie en fiscale verruiming inzetten om de economie weer aan te laten groeien. Omdat de export de komende maanden nog onder druk kan komen te staan, is het belangrijk de binnenlandse economie ter compensatie te stimuleren. Ook gaan er meer overheidsuitgaven naar de arbeidsmarkt, gezondheidszorg en infrastructuur.
 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen