De BoJ en de bloemen van Tina

Gepubliceerd op 20 maart 2020
De BoJ en de bloemen van Tina

In Japan, het land van de rijzende zon, is het lang geleden dat de beurs zich van de zonnige kant heeft laten zien. De Bank of Japan (BoJ) heeft daarom het vangnet onder de markt deze week weer wat strakker aangetrokken om de grootste dalingen op te vangen in de hoop de markt te stabiliseren.

De BoJ koopt al 10 jaar lang ETF’s op, maar zag zich deze week genoodzaakt het opkoopprogramma nog verder te verhogen. Onder het mom van ‘whatever it takes’ werd de jaarlijkse aankoopdoelstelling verdubbeld tot ¥ 12tn (€ 100 miljard).

De afgelopen dagen werd steeds een nieuw dagrecord gezet. Gisteren kocht de BoJ voor een record van ¥ 202 miljard (€ 1,5 miljard) aan ETF’s. Ondanks de steunaankopen daalde de Nikkei index 1% met een slot op 16.500 punten, het laagste niveau sinds november 2016. Als gevolg van het coronavirus en de impact op de economie, is de BoJ bereid ver te gaan, zei het hoofd van de centrale bank Haruhiki Kuroda. Hij benadrukte dat het voorlopig de prioriteit is om de bedrijfsfinanciering te stimuleren en stabiliteit te creëren op de financiële markten.

Inmiddels heeft de BoJ al meer dan 80% van de totale Japanse ETF markt op de balans staan en koopt nog flink door. De koers is ingezet om tegen het einde van het jaar het Japanse staatspensioenfonds, de GPIF, in te halen als de grootste belegger in binnenlandse aandelen. Tegen die tijd zou de ETF-portefeuille meer dan ¥ 40tn (€ 330 miljard) kunnen bedragen.

Niet iedereen is even blij met de verhoging van het opkoopprogramma. In de afgelopen 3 dagen moest Kuroda zich 2 keer melden in het parlement om tekst en uitleg te geven over de koop-activiteiten. Het parlement maakt zich zorgen over het risico van ongerealiseerde verliezen op de ETF’s die nu bij de bank op de balans staan.

Net als de BoJ zitten buitenlandse centrale banken momenteel met de handen in het haar. Beleidsmakers over de hele wereld proberen alle mogelijke instrumenten in te zetten om de economische impact van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Toch is dit erg lastig als een groot deel van de economische activiteiten stil ligt. Een virus wordt niet bestreden met het printen van geld. Maar de extreme stimuleringsmaatregelen die nu wereldwijd zijn aangekondigd gaan, op het moment dat het virus onder controle is, zichtbaar worden op de beurzen. Het BoJ ETF-aankoop team kan dan op vakantie als de belegger het stokje weer overneemt. Of het hier zal gaan om een V-vormig of U-vormig herstel hangt af van hoe vlot corona onder controle is.

Wereldwijd werken wetenschappers dag en nacht aan het ontwikkelen van een vaccin. In de VS zijn deze week al voor het eerst mensen getest met een experimenteel coronavaccin. De wil om een vaccin te ontwikkelen is niet eerder zo groot geweest. Als de ontwikkeling hiervan toch sneller gaat dan tot nu toe is aangenomen kan mogelijk een V-vormige rally ontstaan. Zo niet, dan is het wachten waarschijnlijk op een U-vormig herstel.

Kijkend naar de historische grafiek van de Nikkei index, dan valt op dat dalingen van 30% niet ongewoon zijn. In de meeste gevallen dient zich na een daling van die omvang een koopkans aan. Veel beleggers vergeten vaak dat de mooiste bloemen aan de rand van de afgrond groeien. Wie gaat deze plukken? Misschien Tina? (There-is-no-alternative). Op het moment dat de zon weer gaat schijnen op de Japanse beurs, komen beleggers weer tot het besef dat met de extreem lage rentes er maar 1 alternatief is; aandelen.Joure, 20 maart 2020

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen