Economische injectie voor India

Gepubliceerd op 20 september 2019
Economische injectie voor India

Al jaren behoort de Indiase economie tot de snelst groeiende ter wereld. Waar de Chinese economie inmiddels de tweede economie ter wereld is, volgt India in het kielzog.

Decennia lang was de toegankelijkheid vanuit het westen beperkt om te investeren in de Indiase economie, maar er zijn inmiddels veel hervormingen doorgevoerd en dit proces gaat nog steeds door. Hervormingen vinden niet alleen plaats om tot een buitenlandse groei-impuls te komen, maar er wordt ook getracht het economische klimaat van binnenuit te verbeteren en te laten groeien. Zowel op het politieke als monetaire vlak en zowel voor consumenten als producenten moeten hervormingen ervoor zorgen dat de economie een nieuwe impuls krijgt.

Al begeeft de Indiase economische groei zich al jaren bovenin de mondiale top, toch is de laatste vijf kwartalen de groei aan het wegglijden van 8,1% op jaarbasis in Q1 2018 tot 5% op jaarbasis in Q2 2019. Om de terugval een halt toe te roepen en om de economie een extra stimulans te geven, nam de Indiase Centrale Bank (RBI) reeds het voortouw. De terugvallende economie in combinatie met een inflatie tussen de 2-3% (CPI op jaarbasis) heeft de RBI bewogen om in de laatste vier monetaire vergaderingen de rente (Repo Rate) te verlagen van 6,5% naar 5,4%; het laagste niveau sinds 2010. Nu het gewenste effect (nog) uitblijft, volgt de politiek met vergaande hervormingen. Vandaag kondigde de regering Modi een stimuleringsplan aan van $20 miljard. In dit plan wordt een belastingverlaging doorgevoerd voor binnenlandse bedrijven. Met terugwerkende kracht wordt het belastingpercentage over de winst verlaagd van 30% naar 22% per 1 april 2019. Met deze belastingverlaging stijgt India van de 10de naar de 6de plaats van Aziatische landen met de laagste belastingpercentages over bedrijfswinsten. De keerzijde van dit stimuleringsplan is dat het begrotingstekort kan stijgen, tot 3,9% van het BBP per maart 2020 wanneer het fiscale jaar eindigt, terwijl de regering haar doelstelling per juli net had bijgesteld tot 3,3%. Waarschijnlijk wordt die doelstelling in eerste instantie uitgesteld, aangezien stimulering van de economische groei topprioriteit heeft.

De aandelenmarkten in India reageerden euforisch op het bekendmaken van het plan. Om 7:15 uur Nederlandse tijd werd het plan wereldkundig gemaakt. Direct reageerden de aandelenmarkten positief. Om 8:00 uur stond de Nifty Index al 4,25% hoger. De intraday top werd vlak voor 11:00 uur bereikt met een stijging van ruim 6% om vervolgens de dag af te sluiten met een stijging van 5,3% ten opzichte van de vorige handelsdag. Grote winnaar was de financiële sector. De Nifty Bank Index steeg met 8,3%. Het nieuws van extra stimulering gaf de valuta een impuls. De roepie werd bijna 1% sterker ten opzichte van de euro, terwijl de rente op de obligatiemarkt aantrok. Kijkend naar de toekomst is het belangrijk om de bekendmaking van bedrijfscijfers extra goed in de gaten te houden. De belastingverlaging is positief voor de winstgevendheid van bedrijven en kan hierdoor doorwerken in (lagere) consumentenprijzen. Kortom: de economische impuls kan over een breed front haar vruchten afwerpen.

Joure, 20 september 2019

Gebruikte data is afkomstig uit Bloomberg.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen