Grote overwinning Bolsonaro in verkiezingen Brazilië, 2e stemronde

Gepubliceerd op 8 oktober 2018
Grote overwinning Bolsonaro in verkiezingen Brazilië, 2e stemronde

Brazilië kampt met de grootste recessie in de afgelopen 25 jaar. Zowel economisch als politiek moet het land weer gezond worden gemaakt. Meerdere corruptieschandalen zijn de afgelopen jaren aan het licht gekomen. Dit heeft geleid tot het aftreden van veel politici.

De climax hierin was het afzetten van president Dilma Rousseff in 2016. Gedurende de afgelopen twee jaar werd het land geleid door interim-president Temer, die ook vele beschuldigingen van corruptie kreeg te verwerken. Deze beschuldigingen konden niet hard gemaakt worden en Temer heeft zijn klus mogen klaren. Onder zijn leiding wist het land langzaam uit de recessie te klimmen, werd de rente in 12 stappen verlaagd van 14,25% naar 6,5%, daalde de inflatie, maar is de werkloosheid nog steeds een groot probleem. Het doorvoeren van hervormingen heeft al veel goeds gebracht, maar ook veel kwaad bloed gezet. Het vrijgeven van de brandstofprijzen leidde tot stakingen onder truckers waardoor er grote economische en logistieke problemen ontstonden. Gaat een nieuwe president en regering het economische en politieke tij keren?

Gisteren mochten de Braziliaanse stemgerechtigden naar de stembus voor het kiezen van een nieuwe president en een nieuw parlement. De weg naar zondag 7 oktober was een hobbelige weg, waarin er veel is gebeurd. Gedoodverfde winnaar Lula da Silva stond terecht voor corruptie en presidentskandidaat Bolsonaro werd tijdens een openbare bijeenkomst neergestoken.

Als president in de periode 2003-2011 heeft Lula ervoor gezorgd dat veel Brazilianen uit de armoede zijn geklommen en velen hebben hun baan aan hem te danken. De rechtszaak wist Lula niet te winnen en ten gevolge van zijn veroordeling moest hij zich terugtrekken uit de strijd om het presidentschap. Zijn running mate Haddad nam de kandidatuur over van Lula. In de uitslag behaalde Haddad van de linkse arbeiderspartij 29,3% van de stemmen, terwijl zijn ultrarechtse tegenstander Bolsonaro 46% van de stemmen kreeg. Aangezien dit geen absolute meerderheid was voor Bolsonaro is er een tweede stemronde nodig. Die wordt op zondag 28 oktober gehouden. Hierin zijn alleen Bolsonaro (foto links) en Haddad (foto rechts) te kiezen door de Brazilianen.

bron: Arte/UOL
bron: Arte/UOL

De Braziliaanse financiële markten zullen vandaag reageren op deze toch wel grote overwinning van Bolsonaro. Vooruitlopend op de opening van de markten in Brazilië openden beleggingsproducten, die gerelateerd zijn aan de Braziliaanse financiële markten, procenten hoger. Intereffekt Active Leverage Brazil, dat momenteel een hefboom heeft, reageerde met een koersstijging van meer dan 10%.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen