Indiase landbouwsector in de lift

Gepubliceerd op 24 augustus 2020
Indiase landbouwsector in de lift

Zowel letterlijk als figuurlijk is groei belangrijk. Groei betekent vooruitgang. Door de Covid-19 pandemie is de groei tot stilstand gekomen en voor veel economieën is er recentelijk veel krimp gerapporteerd. De Indiase economische groei in het tweede kwartaal wordt volgende week maandag bekendgemaakt.

Op dit moment wordt door analisten een economische krimp van 20% verwacht voor het tweede kwartaal van 2020 in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019. Deze krimp is gebaseerd op de lockdown in maart/april waarin de economie volledig kwam stil te liggen. Een ongekend hoge krimp dat niet eerder gezien is. Voor het laatst in 1979-80 rapporteerde India een krimp van haar economie. Toen werd er alleen economische groei op jaarbasis gepubliceerd en kwam de krimp uit op 5,2%. Hoeveel de totale economische groei in het huidige fiscale jaar 2020-21, uitkomt, hangt af van de overige drie kwartalen. Een groot verschil met 40 jaar geleden is dat toentertijd op alle fronten de economie kromp met de grootste krimp in de landbouwsector met 12,8%. Ondanks dat de verwachting is dat de economie in zijn geheel krimpt in het tweede kwartaal, laat de landbouw groeiende productie zien.

Voorgaande jaren van economische krimp ging ook gepaard met een krimp in de landbouwproductie en –groei. Dit keer is het anders. De oogst van zogenaamde ‘rabi’ gewassen heeft plaatsgevonden in april tot juni. Deze gewassen worden in de winter gezaaid en in de lente (rabi) geoogst. Denk hierbij onder andere aan: tarwe, gerst, haver, amandel, banaan, druiven, citroen, kikkererwten, linzen, koolsoorten, uien, wortel, tomaat en aardappelen. Vooral de productie van graansoorten zit in de lift met 5,6% hogere productie dan vorig jaar. Daarnaast nam de productie van groenten toe, terwijl die van zaadolie een daling van 3,2% laat zien. De totale landbouwsector neemt 14,6% voor haar rekening van de totale economische groei. Ruim 40 jaar geleden was dit geheel anders, want het aandeel van de landbouw was veel groter en was de landbouwsector leidend en niet ondersteunend zoals heden ten dage. Voor de landbouwsector als geheel wordt er een gemiddelde groei van 3-4% verwacht voor het tweede kwartaal. Onderliggend zijn er nog wel verschillen te zien. De productie van groente en fruit heeft waarschijnlijk als ondergrens 4-5%. Goede regenval en een langer dan gebruikelijke winter heeft de productie aanzienlijk vergroot. Daarentegen zal de vlees- en vissector en bosbouw een gemixt beeld geven met een grote waarschijnlijkheid van krimp, waarin de lockdown in maart/april de vraag naar deze producten heeft opgedroogd en de prijs naar deze producten heeft doen dalen.

Nu de complete lockdown lockdown voorbij is, neemt de vraag naar producten verder toe. Daarnaast is de verwachting van het ‘India Meteorological Department’ dat de moesson ‘normaal’ zal zijn, wat zeer belangrijk is voor de zomergewassen. Deze gewassen zijn afhankelijk van de moesson, omdat 60% van het ingezaaide land geen irrigatie heeft. De verwachtingen zijn hooggespannen. Er is namelijk 38% meer gezaaid en de waterreservoirs zijn 40-60% meer gevuld dan het gemiddelde in de afgelopen 10-jaar. Kortom: meer dan ooit kan de landbouwsector haar steentje bijdragen aan de economische groei.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen