Internationale aandacht voor het Chinese Volkscongres

Gepubliceerd op 25 mei 2020
 Internationale aandacht voor het Chinese Volkscongres

Momenteel is het Chinese Volkscongres gaande. Het congres in de Grote Hal van het Volk in Peking duurt traditioneel twee weken voor ruim 3000 afgevaardigden die uit alle delen van China naar de hoofdstad reizen. 

Vanwege corona en de vrees voor een tweede golf besmettingen, is het spektakel nu ingekort. De eerste dag van het congres werd gekenmerkt door de Hongkong-resolutie, maar stond eigenlijk in het teken van de economie. Er is een resolutie besproken waarmee China zijn invloed op Hongkong (HK) verstevigt en meer middelen krijgt om een einde te maken aan de protestbewegingen. In de resolutie wordt een veiligheidswet opgedrongen die eigenlijk ongrondwettelijk is. Het is de grootste aantasting tot nu toe van de Hongkongse autonomie. Dit betekent het einde van één land met twee systemen. ‘Dit is het einde van HK, van onze waarden en alles wat we belangrijk vinden’ zei Claudia Mo, oppositielid in het Hongkongse parlement.

Hier en daar werd al voor deze actie gevreesd. Maar nu het virus de internationale aandacht afleidt, ziet China haar kans om de wet, waar in HK al jaren weerstand tegen bestaat, op deze manier door te drukken. Die kans zou mogelijk verdwijnen na de parlementsverkiezingen in september, die de machtsverhoudingen in HK mogelijk veranderen.

Ondanks het samenscholingsverbod gingen afgelopen weekend weer duizenden mensen de straat op om te protesteren. De politie heeft meer dan 200 mensen opgepakt, met name vanwege illegale samenkomst. De inwoners zien het als een laatste kans om van zich te laten horen. Peking legt namelijk het wetsvoorstel nu voor aan het Volkscongres, dat a.s. donderdag zo goed als zeker zal worden aangenomen. De VS komt echter mogelijk met sancties tegen China als de veiligheidswet wordt ingevoerd, zei Robert O'Brien, de nationale veiligheidsadviseur afgelopen zondag. Toch zal dit de Chinezen waarschijnlijk niet weerhouden hun plan door te zetten.

Naast de HK-resolutie zijn er afgelopen vrijdag tijdens het Volkscongres tal van maatregelen aangekondigd om de economische gevolgen van de huidige crisis te verzachten. Het begrotingstekort mag oplopen tot 3,6 procent en er wordt 480 miljard euro uitgetrokken voor infrastructuurprojecten. Voor het eerst in decennia werd geen economische groeidoelstelling aangekondigd vanwege de onvoorspelbaarheid van de economische impact van het virus. Wel werd benadrukt dat het beleid de komende maanden erop gericht is om het risico van stijgende werkloosheid te beperken. De verwachting is een breed ondersteunend overheidsbeleid en een sterk economisch herstel in het tweede kwartaal, waarbij beleidsmakers monetaire expansie en fiscale verruiming inzetten om de economie weer te laten groeien. Omdat de export de komende maanden nog onder druk kan komen te staan, is het belangrijk de binnenlandse economie ter compensatie te stimuleren.

Ten slotte lijkt het erop dat China het corona-virus nu grotendeels onder controle heeft. Voor het eerst sinds de uitbraak telde het land afgelopen zaterdag nul nieuwe besmettingen, waar er die vrijdag ervoor nog vier positieve testen werden gedaan.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen