Specialists in frontier and emerging markets

Politieke onrust in Brazilië leidt tot correctie in São Paolo en Braziliaanse beleggingsproducten

Gepubliceerd op 18 mei 2017
Politieke onrust in Brazilië leidt tot correctie in São Paolo en Braziliaanse beleggingsproducten

Gespannen politieke situatie
Nu de Braziliaanse economie de recessie leek boven te komen, dreigt er een nieuw politiek schandaal.

President Temer, die na het afzetten van president Rousseff de huidige president is, heeft mogelijk goedkeuring gegeven om betalingen te doen aan een getuige in een belangrijk corruptie-onderzoek. Temer wordt ervan beschuldigd dat hij autorisatie gaf om de oud-politicus en spreker van het Lagerhuis, Eduardo Cunha, illegale betalingen te doen, zodat hij zijn mond zou houden. De beschuldigingen zijn niet uit de lucht gegrepen, want er blijkt een tape opgedoken van een belastend telefoongesprek. Dit gesprek was tussen Temer en Joesley Batista, die hij grootste vleesverpakkingsbedrijf (JBS) in Brazilië leidt. Batista vertelt tijdens het gesprek dat hij Cunha betaald om zijn mond te houden. Hierop reageert Temer met: “Je moet hiermee doorgaan, ok?” Op basis van deze geruchtmakende beschuldigingen hebben zowel leden van het Braziliaanse Congres als de bevolking het aftreden geëist van Temer. Temer heeft ontkend dat hij opdracht gegeven heeft om Cunha te laten betalen om niet meer te spreken tegen autoriteiten in een corruptieonderzoek.

Reactie op de financiële markten buiten Brazilië
Aangezien de berichtgeving pas na beurs naar buiten kwamen, konden de Braziliaanse financiële markten nog niet reageren. Vanochtend werd een forse koersdaling wel ingeprijsd in ETF’s en in beleggingsfondsen die betrekking hebben op Brazilië maar genoteerd staan in Azië en in Europa. Meerdere Braziliaans gerelateerde ETF’s daalden meer dan 10%. Deze daling van 10% is ook doorgevoerd in Active Leverage Brazil. Aangezien het fonds na de recente stijgingen een hefboom van 2 had, is een daling van meer dan 20% ingeprijsd in het fonds.

Opening Braziliaanse financiële markten
Met spanning keken beleggers naar de opening van de Braziliaanse financiële markten in São Paulo. Om 14:00 uur Nederlandse tijd opende de futures op de Bovespa Index 10% lager. Een daling van 10% zorgt ervoor dat zogenaamde circuit breakers in werking worden gesteld en de opening van de markt wordt bevroren. Om 15:00 uur Nederlandse tijd is de beurs in São Paolo geopend. Binnen 20 minuten daalde de Bovespa Index met 7070 punten, dat een daling is van 10,47% (zie grafiek hieronder). Hierdoor is de markt stil komen te liggen. Het is nog onduidelijk wanneer de Bovespa weer open gaat.

IBOV Index - 18 mei 2017