Specialists in frontier and emerging markets
Ultimo februari factsheets gepubliceerd

Ultimo februari factsheets gepubliceerd

Gepubliceerd op 8 maart 2017

“Het aanstaande Vrijhandelsverdrag met de Europese Unie (EVFTA) zal Vietnam naar verwachting maken tot een van de meest belovende bestemmingen voor Europese bedrijven in Zuidoost Azië”, aldus Michael ... Lees meer

Frontier Markets gaan eigen gang

Frontier Markets gaan eigen gang

Gepubliceerd op 1 maart 2017

U zou het niet zeggen als u de beurspagina’s openslaat, maar er is echt meer dan Wall Street en Beursplein 5. Bij Trustus Capital Management (TCM), in Friesland weten zij dat als geen ander. ... Lees meer

Wat zijn de top Frontier Markets voor 2017?

Wat zijn de top Frontier Markets voor 2017?

Gepubliceerd op 23 februari 2017

Ieder jaar bereikt ons wel een aantal keren de vraag welke landen in ons Frontier Markets universum favoriet zijn. Het antwoord dat wij steevast geven, is dat we niet selecteren op landen maar op bedr... Lees meer

Ultimo januari factsheets gepubliceerd

Ultimo januari factsheets gepubliceerd

Gepubliceerd op 14 februari 2017

In januari is de koers van het Afrika fonds met 1,43% gestegen. Het fonds deed het daarmee beter dan de benchmark index die over dezelfde periode met 1,90% daalde, beide gemeten in euro op basis van t... Lees meer

Ultimo december factsheets gepubliceerd

Ultimo december factsheets gepubliceerd

Gepubliceerd op 12 januari 2017

Over het jaar 2016 is de koers van het Afrika fonds met 1,91% gedaald. Desondanks deed het fonds het beter dan de benchmark index die over dezelfde periode met 5,12% daalde, beide gemeten in euro'... Lees meer

Alle blogberichten

Hoog Dividend Aandelenfonds Vietnam

Beleggingsfonds Vietnam - Fondsprofiel

Intereffekt Frontier Vietnam heet sinds november 2015 TCM Vietnam High Dividend Equity.

Het beleggingsfonds Vietnam: 'TCM Vietnam High Dividend Equity' is een aandelenfonds en belegt in Vietnam. De doelstelling is om een hoog dividendrendement te realiseren, in combinatie met vermogensgroei. Het risicoprofiel is hoog, door te beleggen in opkomende markten in Vietnam. De benchmark van het fonds is de FTSE Vietnam Index (Total Return).
Historisch gezien is er minder samenhang met wereldwijde financiële markten, omdat frontier markten over het algemeen minder gevoelig zijn voor internationale ontwikkelingen. Minimaal de helft van het fondsvermogen wordt belegd in individuele aandelen genoteerd op de markten van Ho Chi Minh City en Hanoi. Maximaal 20% van het fonds kan in aanmerking komen voor beleggingen in individuele aandelen die verhandeld worden op de Vietnamese Over The Counter markt. Dit is afhankelijk van de liquiditeit van deze markt. TCM Vietnam High Dividend Equity is een subfonds van Intereffekt Investment Funds N.V. en is opgezet volgens een zogenaamde paraplustructuur.

Duurzaamheid
TCM is een samenwerkingsverband aangegaan met Sustainalytics waarbij de portefeuilles van de TCM aandelenfondsen worden gescreend op basis van ESG criteria (UN Global Compact en Controversial Weapons).

logo's duurzaamheid

Fondsprestaties

grafiek vietnam sep

De fondsmanager schrijft

“Het aanstaande Vrijhandelsverdrag met de Europese Unie (EVFTA) zal Vietnam naar verwachting maken tot een van de meest belovende bestemmingen voor Europese bedrijven in Zuidoost Azië”, aldus Michael Behrens (Voorzitter van de Europese Kamers van Koophandel in Vietnam, EuroCham) afgelopen week in Hanoi. Bij de presentatie van de EuroCham Whitebook werd dit jaar vooral ingegaan op de gevolgen van dit nieuwe Vrijhandelsverdrag. De eerste schattingen duiden op een duidelijke impuls voor de Vietnamese economische groei en welvaart, door de sterke groei van de handelsstomen tussen de EU en Vietnam. Nu de Verenigde Staten uit het TPP verdrag zijn gestapt, biedt dit duidelijk kansen voor de EU om een deel van deze handelsstromen naar zich toe te trekken.

Het Europese rapport concludeert dat Vietnam zich in een demografische “gouden eeuw” bevindt. Op dit moment heeft 25% van de 90 miljoen inwoners een leeftijd tussen de 10 en 24 jaar, het BBP stijgt sterk en daarnaast kent Vietnam de snelst groeiende groep van “middle class consumers” in Zuidoost Azië (12,9% groei per jaar tussen 2012 en 2020). Ook is er een kritische noot, veel buitenlandse investeerders hebben problemen met de alom aanwezige bureaucratie. Belasting aangiftes, douane formaliteiten, het oprichten van bedrijven en de vele administratieve verplichtingen leiden vaak tot forse vertragingen. Bedrijven spenderen deze verloren tijd liever aan het uitbreiden van hun activiteiten, aldus EuroCham.
Het TCM Vietnam fonds kende een goede maand met een positief rendement van 5,5%. Het fonds deed het duidelijk beter dan de benchmark die 2,1% steeg. Met name de individuele aandelenselectie droeg bij aan de outperformance. In de portefeuille heeft het Phoenix Vietnam Fund 50% van de B shares (“liquidation shares”) geliquideerd, gevolgd door een uitkering aan de aandeelhouders. De opbrengsten worden geherinvesteerd in individuele aandelen conform de hoog dividend strategie.

Het TCM Vietnam fonds had eind februari 45 posities in portefeuille, gespreid over een breed aantal sectoren. De zwaarst wegende sectoren binnen de portefeuille zijn op dit moment Basis Materialen en Industrie met respectievelijk ruim 23,7% en 15,3%. In deze sectoren bevinden zich op dit moment de meest interessante hoog dividendaandelen die aan de kwaliteitseisen voldoen. De weging van een sector wordt dus hoofdzakelijk bepaald door de relatieve aantrekkelijkheid van een aandeel/sector ten opzichte van de andere aandelen/sectoren. Het fonds kan daarmee sterk afwijken van de Vietnamese benchmark indices.

Downloads

Nieuwste factsheet
Factsheet Vietnam 2017-02

Archief factsheets
Factsheet Vietnam 2017-01
Factsheet Vietnam 2016-12
Factsheet Vietnam 2016-11
Factsheet Vietnam 2016-10
Factsheet Vietnam 2016-09
Factsheet Vietnam 2016-08
Factsheet Vietnam 2016-07
Factsheet Vietnam 2016-06
Factsheet Vietnam 2016-05
Factsheet Vietnam 2016-04
Factsheet Vietnam 2016-03
Factsheet Vietnam 2016-02

Overige informatie
information sheet fundmanagement 2016-07
Citywire AAA ranking 2014-01
column vietnam 2014-01
column vietnam 2013-11
column vietnam 2013-10

Juridische informatie
Essentiële Beleggersinformatie
Voorwaardenwijziging 2016-12
TCM Beleid belangenconflicten 2016-07
Voorwaardenwijziging 2015-11
IIF naamswijziging 2015-10
IIF prospectus
IIF Gedragscode Fund Governance
IIF uittreksel KvK
TCM uittreksel KvK
TCM Statuten
TCM Beloningsbeleid
Vergunning AFM

(Half) jaarverslagen
IIF halfjaarverslag 2016 (Engelstalig)
TCM halfjaarverslag 2016
CACEIS financial report 2015
TCM jaarverslag 2015 (Engelstalig)
IIF jaarverslag 2015 (Engelstalig)
IIF jaarverslag 2014
IIF halfjaarverslag 2015
TCM halfjaarverslag 2015
CACEIS_Financial_Report_2014
TCM jaarverslag 2014
IIF halfjaarverslag 2014
TCM halfjaarverslag 2014
TCM jaarverslag 2013
IIF jaarverslag 2013

Disclaimer

Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de voorwaarden van het fonds verwijzen wij u naar het prospectus en naar de essentiële beleggersinformatie. Deze documenten zijn verkrijgbaar via de website en via het hieronder vermelde adres. De beheerder van IIF (TRUSTUS Capital Management B.V.) heeft een AIFM-vergunning (art. 2:65 Wft-nieuw) van de Autoriteit Financiële Markten. De vermelde rendementen zijn na aftrek van actuele kosten. Bij aan- en verkopen worden kosten in rekening gebracht.