​India: in de ban van corona

Gepubliceerd op 15 april 2020
​India: in de ban van corona

De wereld is in de greep van het corona virus. Na de bekendmaking dat dit virus de kop opstak in China in december 2019 is de verspreiding als een olievlek de wereld overgegaan. Drie weken geleden kondigde premier Modi een complete lockdown aan voor de 1,3 miljard Indiërs, wat een vrijwel onmogelijke opgave is.

Toch durft Modi het aan om de mensen op te roepen om gehoor te geven aan deze lockdown. Alleen dan is het mogelijk het virus de baas te worden. Wat de richting van het effect op het BBP is - van een totale lockdown voor de grootste democratie ter wereld - laat zich raden, maar de exacte cijfers zijn een stuk moeilijker te bepalen.

Er worden momenteel veel voorspellingen gedaan wat het effect van de corona crisis kan zijn op de (wereldwijde) economie. Bij Bloomberg verwacht men een daling van 25% in het tweede kwartaal ten opzichte van Q2 2019 en voor geheel FY2021 (april 2020 t/m maart 2021) een krimp van 4,7%; een recessie in India die ruim 30 jaar geleden voor het laatst gezien is. De economische krimp is gebaseerd op een complete lockdown periode van vijf weken tot eind april, tot het stapsgewijs opheffen van de lockdown per eind juni.

De financiële markten lopen vooruit op de economische ontwikkeling. Helemaal in een periode van scherpe dalingen. Toen bekend werd dat het virus zich wereldwijd zou gaan verspreiden en welke gevolgen dit zou hebben voor de wereldeconomie, doken de koersen omlaag. In zeer korte tijd stonden de beurzen meer dan 25% lager. Voor de toonaangevende Nifty Index werd op 24 maart de laagste stand genoteerd sinds maart 2016, na een daling van 35% vanaf de top op 20 januari. Vanaf 24 maart is de index inmiddels 15% hersteld.

Was dit de bodem? Dat is niet te zeggen, maar wel dat de markt beweeglijk zal blijven. Deze beweging zal zeker beïnvloed worden door bedrijfswinsten.

Zullen de bedrijfswinsten of –verliezen meevallen in India? Dat is goed mogelijk, maar een voorspelling is erg lastig. Het lijkt er wel op dat India relatief laat getroffen wordt, waardoor het herstel ook later zal inzetten dan in andere landen. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat het herstel sneller dan verwacht komt. 

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen