India: herstel in correctie?

Gepubliceerd op 12 oktober 2018
India: herstel in correctie?

Na vijf achtereenvolgende weken van daling sloten de Indiase financiële markten de week tot en met 12 oktober positief af. Sinds de all time high in augustus daalde de Nifty Index intraday bijna 14 % in de weken van daling.

Bij een daling van meer dan 10% in korte tijd spreekt men van een correctie, waaruit de markt nog niet uit verdwenen is na de positieve week. Vorige week sloot de index 5,6% lager; de slechtste week sinds februari 2016. Absoluut gezien was vrijdag 5 oktober de vijfde grootste daling en 4 oktober de negende grootste daling ooit in de Nifty Index. Wat is nu de reden van deze correctie? Waarom houdt de correctie aan?

Binnen de niet bancaire financiële dienstverlening heerst er een crisis. Deze crisis ontstond toen IL&FS (Infrastructure Leasing & Financial Services) voor een bedrag van 450 crore (? 4,5 miljard roepie), oftewel € 53 miljoen afschreef op deposito’s bij een dochteronderneming. Deze afschrijving zorgde voor veel opschudding in de sector en leidde tot een verkoopgolf in het aandeel IL&FS en aanverwante aandelen in dezelfde sector. Hierdoor zijn meerdere bedrijven in financiële nood gekomen. Mogelijk dat de overheid en Centrale Bank (RBI) een belangrijke rol moet gaan spelen om ten eerste de liquiditeit in de markt te vergroten en ten tweede om zelfs één of meerdere van deze financials van de ondergang te redden. Het effect van deze crisis was niet beperkt tot deze categorie financials, maar de toonaangevende banken werden meegetrokken in de daling. Hierdoor is de NSEBank Index vanaf de top op 27 augustus met 13,5% gedaald.

Naast deze financiële crisis speelt de hoogte van de olieprijs India parten. Met een olieprijs van $80 in Brent Crude en de verwachting dat de olieprijs verder stijgt tot $100, is een scenario van importbeperking en het aanspreken van olievoorraden niet ondenkbaar. De impact van een stijging in de olieprijs is significant voor de financiële huishouding van de overheid. Een stijging van $10 per vat zorgt voor een extra overheidskosten van $8 miljard, waardoor de economische groei met 16 basispunten daalt, het overheidstekort op de lopende rekening met 27 basispunten en de inflatie met 30 basispunten toeneemt. De recente ontwikkelingen heeft de roepie geen goed gedaan. De Indiase munt is dit jaar bijna 10% verzwakt ten opzichte van de euro en zelfs 13,4% ten opzichte van de dollar, waardoor het importeren van olie nog duurder wordt. De verwachting was dat de RBI de rente vandaag zou verhogen met 25 basispunten. Verrassend genoeg zag ze hiervan af. Daarnaast verlaagde de overheid de accijns op benzine en diesel en verzocht zij de staatsoliebedrijven een additionele 1 roepie per liter voor hun rekening te nemen. Dit gevolgd door verkoopadviezen van Goldman Sachs en Citigroup voor deze staatsoliebedrijven zorgden voor een giftige cocktail in de oliesector. Grote verliezers waren Hindustan Petroleum (-24%, Bharat Petroleum (-19,9%), Indian Oil (-15,9%) en ONGC (-14,7%).

Of het einde van de correctie in zicht is, valt niet met zekerheid te zeggen. De invloed van de beweging van wereldwijde markten is vaak voelbaar op de Indiase financiële markten. De daling van 5% van vorige week donderdag en vrijdag en de correctie van 12% geeft wel kansen voor de koopjesjagers in deze markt, maar de markt blijft fragiel. Dit was gisteren wel merkbaar, toen de Aziatische beurzen negatief reageerden op uitspraken van president Trump over het gevolgde beleid van de Fed. Wereldwijd schrokken beleggers van deze uitspraken en massaal namen beleggers afscheid van aandelen. Koersen sloten hierdoor procenten lager.

Nifty Index per 12102018

Kijkend naar de Nifty Index is de RSI teruggevallen to 22, waar 30 als oversold wordt gezien. Verder is op 4 oktober het 200-daags gemiddelde op 10.779 met een gap gebroken. Volgende steunniveaus werden snel gebroken, maar op 10.140 lijkt een bodem gevormd te worden. Dit niveau is in het verleden meerdere malen als steun succesvol getest. Hierna zal het belangrijke psychologische niveau van 10.000 in zicht komen. De opleving van vandaag kan een positief vervolg krijgen bij een slot boven 10.420. Bij verder herstel zal de Nifty Index bij 10.600 punten en 10.780 punten weerstand ondervinden.

Intereffekt Investment Funds
Joure, 12 oktober 2018

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen