Namaste, Trump. Howdy, Modi

Gepubliceerd op 12 juni 2020
Namaste, Trump. Howdy, Modi

De titel refereert aan het optreden van premier Modi in de Verenigde Staten (VS) in september 2019. In februari 2020 sprak Modi de woorden: ‘Namaste, Trump’, toen de Amerikaanse president een bezoek bracht aan Modi, tijdens de inauguratie van diens tweede termijn als premier. 

De verhouding tussen de landen heeft haar ups en downs, maar de invloed van China in Zuid-Azië zorgt voor het versterken van de bilaterale samenwerking tussen de VS en India.
De twee Aziatische grootmachten, China en India, voeren de boventoon in de ontwikkeling binnen de Emerging Markets. De economische ontwikkeling en groei heeft de laatste decennia een grote vlucht genomen in beide landen. China is inmiddels uitgegroeid tot de tweede economie ter wereld, waar India in de afgelopen decennia is opgeklommen naar de vijfde plaats. Beide landen zijn belangrijke spelers op het wereldtoneel op onder andere economisch, sociaal en politiek vlak. De coronacrisis heeft tot stagnatie geleid in de voortzetting van de huidige economische ontwikkeling, maar nu de economieën voorzichtig weer worden opgestart, komen conflicten uit de pre-coronacrisis weer bovendrijven.

Het grootste conflict dat momenteel speelt is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, die sinds 2018 gaande is. Minder bekend, maar niet minder belangrijk is de bilaterale verhouding tussen China en India. Tot voor kort was de verhouding tussen beide landen stabiel. Momenteel staan de landen op scherp, maar met scherp schieten is nog niet gebeurd. Het conflict is niet nieuw en voert decennia terug. Meerdere malen heeft dit tot een militaire confrontatie geleid, met als dieptepunt de Sino-Indiase Oorlog van 1962 waar duizenden doden vielen te betreuren. Het probleem ligt hoog in de Himalaya waar India en China 3.500 kilometer grensgebied delen. Beide landen claimen stukken grensgebied, waar regelmatig schermutselingen voorkomen. De spanning is toegenomen door de aanleg van een weg naar een nieuw militair vliegveld op het Indiase deel van het grondgebied, wat China als een bedreiging zag. China daarentegen heeft het ‘Belt and Road Initiative’; een infrastructureel project voor de aanleg van nieuwe handelsverbindingen tussen China en de rest van de wereld, waarvan ook landen als Pakistan, Myanmar en Sri Lanka deel uitmaken. India voelt zich op het geopolitieke front omsingeld, waardoor India steun zoekt en vindt bij de VS. In het verleden heeft de VS al bemiddeld in het Indiaas-Pakistaanse conflict en ook nu staat de VS open voor bemiddeling.

De afgelopen jaren is de band tussen India en de VS veel sterker geworden. De handelsoorlog tussen de VS en China heeft de band alleen maar versterkt. De band tussen beide landen was al meer aangehaald door de oprichting van Quad in 2007; een informeel strategisch partnerschap tussen de VS, India, Australië en Japan, wat wel betiteld wordt als een anti-Chinese coalitie van democratieën. De VS is er alles aangelegen om de banden met India aan te halen. Door het versterken van de relatie tussen de VS en India en het partnerschap met Australië en Japan moet er een buffer geslagen worden tegen de Chinese expansie van economische samenwerking richting het westen. India zit wat dat betreft tussen twee lastige buurlanden met Pakistan aan de ene en China aan de andere kant. Met de VS als strategisch partner, kunnen de landen veel betekenen voor elkaar, waarin de steun op economisch, sociaal en (geo)politiek vlak tot een win-win situatie zal leiden. Natuurlijk zijn er nog genoeg hobbels te nemen, maar met buitenlandse allianties kan India haar plek verdedigen en versterken ten opzichte van China. De Westers georiënteerde democratieën willen niet dat de communistisch geleide Chinese economie teveel macht krijgt in Zuid-Azië en richting het Westen. De Quad alliantie heeft de laatste jaren op een laag pitje gestaan, maar na de uitbraak van het coronavirus hebben de landen weer toenadering tot elkaar gezocht om China het hoofd te bieden.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen