Taiwan: investeringen hoogste in 10 jaar

Gepubliceerd op 20 juli 2020
Taiwan: investeringen hoogste in 10 jaar

In Taiwan is het corona-virus nog steeds volledig onder controle. Het totaal aantal besmettingen voor dit jaar ligt momenteel op 451, met in totaal 7 doden en dat met een bevolking van 24 miljoen.

Het land, dat onterecht relatief minder aandacht krijgt van buitenlandse beleggers, laat zien dat het voorop loopt in de strijd tegen corona. Naast hygiëne, afstand houden en mondkapjes dragen helpt moderne technologie daarbij.

De economie presteert ondanks corona best redelijk. Een belangrijke reden voor de relatief sterke economische prestaties is dat het land of delen daarvan niet in lockdown zijn geweest. Voor dit jaar wordt een economische krimp verwacht van 2% door analisten, waar de economie vorig jaar nog met 2,7% groeide. Alhoewel een krimp van 2% nog pijn doet, ligt dit percentage veel lager dan bij andere economieën.

De kans, dat de economie in de 2e helft van het jaar weer stevig herstel laat zien, is groot. Zelf is de overheid daarom optimistischer over de economische groei. Als in de 2e helft van dit jaar alles meezit, is de verwachting dat de economie zelfs nog met 1% kan toenemen. Wat daarbij moet helpen zijn de investeringen.

Zo werd vorige week bekend dat ondanks de pandemie, Taiwan het hoogste investeringspercentage in 10 jaar verwacht. Het NDC agentschap schat het investeringspercentage van het land voor 2020 op 23,44%; het hoogste sinds 2011. Daarbij werd toegevoegd dat het totale bedrag aan buitenlandse investeringen, exclusief Chinese investeringen, met 12% was gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het NDC agentschap zei daarbij, dat de relatief sterke economische prognose van Taiwan kan worden toegeschreven aan: succesvolle beheersingsmaatregelen tegen het virus, Taiwanese bedrijven die terug komen uit China en gestegen overheidsuitgaven. Daarbij werd nog uitgelegd dat de handelsoorlog tussen de VS en China ertoe heeft geleid, dat verschillende lokale bedrijven zijn teruggekeerd naar Taiwan, terwijl de nieuwe investeringsprogramma's van de regering hebben bijgedragen aan het stimuleren van binnenlandse investeringen.

Wat betreft de invloed van corona op de investeringen. Taiwan heeft het aantal COVID-19-infecties tot een minimum beperkt, wat het land helpt een veilige omgeving voor wereldwijde investeerders te presenteren. Veel bedrijven zijn het belang gaan inzien van het beschermen van hun productiecapaciteit door bedrijven te plaatsen in gebieden met een laag COVID-19-risico.

Inschrijven nieuwsbrief

Ontvang altijd het laatste nieuws over de fondsen